Profile

My photo
| Juventino | Journalist | Student | Teacher-to-be | Grammar Nazi | A Man With Huge Passion for Football and Gundam | I Wanna Be The Great One Not A Good One |
Sunday, June 5, 2011

Teman Di Dunia Sahabat Di Akhirat


Assalamualaikum
.
Dalam entry kali ni, Aku nk kongsi ngan korang satu kisah yang diceritakan kepad aku beberapa tahun yang lalu. Aku tak tau ar kalo korang dh penah dengar citer ni sebelom ni. Kalo belum, aku harap korang bleh enjoy n kalo dh penah dengar, korang anggap mende ni sbg revision...hehe
.
Pada suatu masa dulu, Ada sebuah keluarga ya g bahagia. Suatu hari, sampai satu perutusan diraja kat keluarga ni. Raja negeri tu nak jumpa ketua keluarga@ ayah dalam keluarga tu. Tapi masalahnya, istana raja ni terletak kat sebuah pulau dan ayah tu pulak dh tua dan tak mampu nk berjalan jauh.
.
So, ayah ni mintak pertolongan ngan anak-anaknya untuk temankan dia spnjang perjalanan dari rumah dia hingga ke istana raja tu. Dia ade 3 org anak. Anak pertama namanya Haben, yang kedua namanya Anis, dan yg ketiga tu namanya Amal.

.
Pada suatu pagi yg indah, dorang mulakan journey dorang ke istana raja tu. Tetiba, smpai je kat halaman rumah tu, tetiba anak pertamanya Haben tarik diri daripada journey tu. Tapi takpe, ayah tu tetap teruskan perjalanan tu. Lepas perjalanan yg mengambil masa bebrapa hari, dorang smpai kat jeti. Sampai aje kat jeti, Anis pulak tarik diri daripada journey. Yang tinggal hanyalah si ayah tu dan anak bongsunya, Amal.
.
After nek bot ke pulau yang terletaknya istana tu, Amal dan ayahnya tibalah di istana untuk pergi menghadap raja tu.

HABIS

____________________________________________________________________

Beklah sekarang aku akan terangkan semula pengisian kisah ni. Anak pertama yang bernama Haben bermaksud Harta Benda. Anak kedua yang bernama Anis pula ialah ANak+ISteri. Manakala anak ketiga yang bernama Amal bermaksuad AMAL ibadat. Raja tu ialah Allah swt. Perutusan tu pula ialah maut. Jeti tu pulak perkuburan.
.
Apabila kita mati nanti, harta benda kita yg bertimbun-timbun langsung tak dapat ikut kita. Manakala anak dan isteri pula hanya mampu menemani jenazah kita hinggalah ke perkuburan je. Tapi amal ibadat yang kita lakukan semasa hidup akan sentiasa setia bersama dan menemani kita sepanjang perjalanan kita menuju Allah swt.
.

.

3 komen:

halawah al-iman says:
at: June 6, 2011 at 2:27 PM said...

Assalamu'alaikum wbt,

Suka akk baca n3 kematian ni, mampu mengingatkan kita, alam yg bakal kita hadapi kelak.

Semoga kita terus berusaha memperbanyakkan amalan sbg bekalan disane, insya'ALLAH

syukran dik, n3 yg amat berguna..

p/s: " Happy Bornday! Semoga sentiasa dlm rahmat dan lindungan ALLAH SWT, ameen "

PenDekAr LauT says:
at: June 7, 2011 at 11:11 AM said...

Terima kasih atas perkongsian yg menarik.. teruskan..

schaze zainn says:
at: June 7, 2011 at 8:48 PM said...

thanks sebab bagi entry yang ilmiah :D

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Viewed

Theme images by andynwt. Powered by Blogger.
 

© INI BLOG ABANG KAMIL, All Rights Reserved
Design by Dzignine and Conceptual photography