Profile

My photo
| Juventino | Journalist | Student | Teacher-to-be | Grammar Nazi | A Man With Huge Passion for Football and Gundam | I Wanna Be The Great One Not A Good One |
Friday, May 3, 2013

5 Personaliti Seorang Bapa

Greetings

Ok, yang ni draft aku yang ke enam. aku harap yang ni akan publish. ini entry touching..dalam entry ni aku list kan 5 personaliti seorang bapa dari mata seorang anak.

1.Superhero
Anda melihatnya sebagai seorang superhero. Dia sentiasa ada bila ada memerlukan bantuan. Dia kuat, pantas ,bertenaga, dan tahu segalanya. Daripada pandangan mata anda, dia lah yang terbaik sekali. Bapa member-member anda? tak. bapa member anda tak sehebatnya. Dia lah superhero anda. Pada waktu ini anda mungkin berumur 6-10 tahun.
 
2.Clown

 Merepek. Memalukan. Apa yang dia ni cuba buat? Memalukan anda depan member-member anda? Anda rasa sangat segan apabila member anda berjumpa dengannya. Bagi anda dia sangat pelik. Anda takut anda bakal jadi bahan ketawa dalam kalangan member anda. Dan, kalau boleh anda tak mahu langsung member anda berjumpa dan kenal dengan bapa anda. Pada waktu ini, anda mungkin berumur 11-15 tahun.

3.Dictator

Ini tak boleh, itu tak boleh. Semuanya tak boleh. Semuanya kena ikut perintahnya Bagi anda duduk dibawah jagaannya umpama neraka dunia. sangat menyeksakan. kalau boleh, anda mahu lari, keluar dari rumah itu. Anda lagi sanggup hidup di jalanan, meminta sedekah daripada terus berada dibawah jagaannya. Umur anda pada waktu ini mungkin 16-20 tahun

4.Bodyguard
Dia sentiasa ada di sisi anda. walaupun anda tidak menyedarinya. dia memerhati anda dari jauh. dia melindungi anda dari bahaya dan masalah. dikejar bebanan hutang dan yuran universiti, majikan yang tak berhati perut. semuanya diselesaikan olehnya. Anda sentiasa tahu walau apa jua malapetaka yang anda hadapi, dia pasti akan ada untuk menyelamatkan anda. Umur anda pada waktu ini mungkin 21-26 tahun

5. You
Anda mulai sedar. Dia anda tak banyak bezanya. Dia enjoy benda yang anda suka dan benci benda yang anda tak suka. Dia berkongsi pelbagai rahsia zaman mudanya yang cool dengan anda. Anda selesa bersama dengannya. Dia umpama rakan baik anda. Bezanya dia sudah tua. Tidak lagi muda seperti dahulu. Tidak lagi kuat,pantas,dan bertenaga seperti dahulu. Dia adalah anda. Pada waktu ini, anda mungkin berusia 27-dan ke atas.

_________________
 
Tak kira di mana fasa anda berada. Belum lagi terlambat untuk anda berubah. Hargailah bapa anda. Kerana setua mana pon anda, pada matanya anda tetap anak kecilnya. Dan dia sentiasa mengharap anda menganggapnya sebagai seorang Superhero.
 
 

30 komen:

Gee GTG says:
at: May 3, 2013 at 10:40 AM said...

salam ..kamil..^^

terima kasih sebab singgah ke blog saya yang penuh dengan doraemon tu..
saya bukan seorang doktor lagi..haha..hanyalah pelajar pergigian..wee~~~

hmm..saya ni jenis rapat dengan ayah berbanding dengan mak..yeay..
tapi dengan mak pon rapat jugak..lebih kepada ayah sikitlah..hehehe~~~

yea..sayangilah mereka..selagi boleh..kan2..^^

nice entry..yeay!!

p/s: terimalah saya menjadi follower kamil yang ke... 526..yeay!!!

Cik JariManis says:
at: May 3, 2013 at 11:24 AM said...

ma father? seorang bodyguard, clown, superhero, & everything to me! in my eyes he was the best father in this world... when i and ma mother would disagree, i will go to my father & then,he make me laugh then finally make me do just what ma momma said.. =)that's ma father

Mizz Aiza says:
at: May 3, 2013 at 2:49 PM said...

sayangi dan hargailah bapa anda sementara mereka masih ada.. walau apa pun sifat mereka, mereka tetap bapa anda.. sedih sebab ayah aiza dah meninggal.. :(

Ahmad Kamil says:
at: May 3, 2013 at 3:04 PM said...

be strong Mizz Aiza..=)

MiSs NoRmaLa NorFiqZ says:
at: May 3, 2013 at 4:21 PM said...

Disini saya nak kongsikan sedikit pengalaman saya.Saya xmalu nak bg tahu kepada semua. Sebabnye memang salah saya, terasa sangat sedih bile terkenangkan kembali. Masa 2 umur saya 17 tahun, saya tinggal di asrama, member2 asrama saya semuanya org berduit dan family diaorang ada kereta. Bile time balik kg mesti diaorang akan dijemput oleh ayah diaorang naik kereta. Ayah saya hanya ambik saya dengan motor buruk je, Kebetulan masa 2 ayah saya baru balik dr kerja dgn pakaian koyak n sgt lusuh, sy nampak ayah sy tggu depan asrama, tpi sy biarkan lama juga ayah sy tggu sy keluar, sbbnye sy malu kalo kawan sy nampak e2 ayah saya. Dah terlalu lama sgt ayah sy pun cr saya dalam asrama. Saya cakap kat ayah saya pergi tunggu saya kat belakang asrama supaya kawan2 sya xnampak..Sgt2 sedih, tapi sekarang sy dah xmalu kalau nak berjalan dgn ayah sy,Walaupun dia nak pakai bj buruk n lusuh macam mana pun dia tetap ayah saya sampai bile2.....Serius wei, sgt2 sedih aku buat ayah aku mcm 2.Ini adalah pengajaran utk aku n semua

kopi pasta says:
at: May 3, 2013 at 4:29 PM said...

hurmmm, aku dgn abah aku skrg, situasi skrg, kurang komunikasi. disebabkan aku jarang duk kat umah, sekolah asrama sejak dri form1 lg tp aku tau senyap2 dia pun, dia selalu ambik berat pasal aku... kadang2 ego seorg bapa ni tinggi

Ahmad Kamil says:
at: May 3, 2013 at 4:35 PM said...

takpe..benda dah lepas..biar kan lepas..tak guna kita terus kekal dalam masa lampau bila orang lain dah bergerak ke hadapan..sementara dia masih ada..kita hargai dia sehabis boleh..=)

Ahmad Kamil says:
at: May 3, 2013 at 4:39 PM said...

dia bukan ego bro...dia sayang awak..he's a silent guardian, a watchful protector..a dark knight..bertuah bro,,bapak bro Batman

Nurul Farahizzati says:
at: May 3, 2013 at 4:40 PM said...

sama la ngan bapak aku.. tapi, dh makin tua ni, slow sikit.. maybe sebab dah bersara duk rumah, perhati anak..

Tasneem says:
at: May 3, 2013 at 6:10 PM said...

yeay! abah adalah wali tasnim :)tanpa abah takde la tasnim kat dunia ni. ape ape pun I LOVE YOU abah.haa follow belog tasnim ye. yang tak berapa ramai follower tu.

dyba gula-gula says:
at: May 3, 2013 at 6:23 PM said...

saye sayang bapak saye. biarlah die diktator guane pon. haha.

Izyan Yan Cinnamon says:
at: May 3, 2013 at 6:50 PM said...

Saya sayang ayah saya..^^

MiSs NoRmaLa NorFiqZ says:
at: May 3, 2013 at 8:01 PM said...

Betul 2..Love mmy father forever. Aku xkan sesekali nak buat mcm 2 dah.

Mizz Aiza says:
at: May 3, 2013 at 10:01 PM said...

thanks Ahmad Kamil.. :D

Azwar Syuhada says:
at: May 3, 2013 at 10:32 PM said...

Sayang bapa juga!! Tapi, dah lama tak berjumpa,..Sadis.. =P

Tinta Lana says:
at: May 3, 2013 at 11:37 PM said...

Part dimana ayah akan anggap kita anak kecil smpai bila2 pun, yang tu memang betul awk.

Abah saya sampai skrg kupaskan kulit buah untuk saya ni. dah besar kemaruk pun, slagi buah tu tak dikupas kulitnya, slagi tu la tak dimakan. Abah mcm faham2 je. Bila beli buah yg kena kupas, msti dia kupas siap, pastu buh dlm mangkuk, simpan kat petiais. Saya tinggal makan je,ekeekke

.::: Princess MOMOY :::. says:
at: May 4, 2013 at 3:42 AM said...

content entry sgt simple tapi pengakhirannya touching giler. huwaaa... perenggan terakhir amat bermkna!

Ahmad Kamil says:
at: May 4, 2013 at 5:14 AM said...

thanx ...saya cuba memanfaatkan teknik journalism, "play with reader's emotion" untuk memberi lebih kesan..=)

||aLeaSaRa|| says:
at: May 4, 2013 at 11:40 AM said...

salam kenal.abah saya ni jns cpt melenting.kdg2 mmg saya stress.dan abah mendidik saya dan adik ppuan mcm ank lelaki...suruh kami bijak berdikari,xda nya abah nak manjakan kami mcm ank perempuan.mula2 saya x fhm knpa abah mcm tu.abah x pandai puji kami,tapi blkg saya,abah puji dpn uncle2 dan atok,anaknya ni pandai masak & pandai:)

abah tjkkan ksh syg melalui pemberian duit utk kami beli buku kesukaan,duit utk kami pilih sdri nk tuisyen di mana dll.bila hbs bljr dan further studies,barulah saya 'nampak' diidikan tegas abah tu membantu saya hdp di tmpt org.tak mcm kwn sebaya yg skt2 lemah,skt2 nangis bila berjauhan dr parents sbb dulu semua mak,abah diorg uruskan.

skrg abah dh slow..tak temper mcm dulu he3...saya sayang abah!!!

Puteri Kasih says:
at: May 4, 2013 at 11:54 AM said...

entri yang menarik dan touching :) sayangi dan hormati ayah kita, walau apa jua sikapnya, dia hanya nakkan yang terbaik untuk kita :)

Najwa Ayuni says:
at: May 4, 2013 at 2:08 PM said...

Hargailah mereka selagi mereka bernafas :)
Love my Parents <3

Mime MF says:
at: May 4, 2013 at 10:49 PM said...

emmm skrg kira dlm fasa bodyguard but true..sgt menjaga anak2...hehe btw, love my parents so much!!:)

Nurhasnatul Nabila says:
at: May 5, 2013 at 10:36 PM said...

sy ank tunggal pempuan, jadi mmg lebih rapat dgn ayh. even ayh garang./. :)

http://nurhasnatulnabila.blogspot.com/2013/05/aurawhite-promotion.html

cikguHidayah says:
at: May 7, 2013 at 9:01 AM said...

however he is, i love my father so much!!

tq singgah blog sy.. :)

latifah zainal says:
at: May 8, 2013 at 12:22 PM said...

syg & hargai bapa kita selagi dia masih ada...

asa banie says:
at: May 9, 2013 at 10:42 PM said...

Nice entry, ayahh...

Syafiq Muhammad says:
at: May 11, 2013 at 2:32 PM said...

ASSALAMUALAIKUM , DENGAN SUKACITANYA DIMAKLUMKAN DISINI ADA G.A TERBESAR MEI, MEMANG AWESOME . HADIAH TOP REFERRAL SEHINGGA RM150.++ . JOM JOM . ADA BANYAK LAGI HADIAH . ANDA DI TAG #272
LINK TAGGING :
http://www.officialsyafiqmuhammad.blogspot.com/2013/05/tagging3.html
link G.A :
http://officialsyafiqmuhammad.blogspot.com/2013/05/1st-biggest-giveaway-by-osm.html

S.K.A says:
at: May 12, 2013 at 8:33 AM said...

terbaek entry ni, wlwpn xbrapa rapat sgt dgn ayah, ttp dia ttp ayah yg terbaek..

Mia Liana says:
at: May 14, 2013 at 7:27 AM said...

wahhhh.... superhero tu.... tak dapat nak bayangkan...

Arol Mubin says:
at: May 16, 2013 at 5:34 PM said...

Okay, ini memang entri touching pun. Rasa sebak pulak tetiba. Rasanya semua tue betul, walaupun aku baru sampai fasa 3.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Viewed

Theme images by andynwt. Powered by Blogger.
 

© INI BLOG ABANG KAMIL, All Rights Reserved
Design by Dzignine and Conceptual photography