Profile

My photo
| Juventino | Journalist | Student | Teacher-to-be | Grammar Nazi | A Man With Huge Passion for Football and Gundam | I Wanna Be The Great One Not A Good One |
Monday, June 17, 2013

Epic Meal Time #1

Greetings

This morning, aku selaku seorang jejaka yang tanpa pengalaman dalam profession kulinari telah menjayakan resipi yang secara tiba-tiba terlintas muncul di minda aku sebaik sahaja aku bangun tidur ahad yang lalu. literally. 

Seriously, idea tu memang timbul exactly lepas aku bangun tidur pagi tu.

Jadi pagi tadi, after bangun tunaikan subuh gajah, breakfast nasi goreng berlaukkan telur mata kerbau, aku memulakan projek keramat tersebut.
 
bahan berkalori tinggi untuk menggemuk badan yang sedia gemuk

Ini bahan asas yang digunakan untuk projek aku. Tambah satu lagi yang takde dalam gambar ialah susu segar Dutch Lady. lupa nak letak sebelum snap picture. =_=

Chocolate Cadbury yang mandi susu. bajet mau putih

 Aku patah patah kepingan chocolate tu kepada cebisan cebisan kecil sebelum direndam dalam susu yang dikelilingi air panas. Kenapa dipatah patahkan? Kenapa begitu kejam? Ye la. Mass yang terdedah kepada heat dalam saiz yang kecil lebih cepat panas kerana particle dia akan cepat absorb heat dan "pass" kan heat tu kepada particle lain. Dan juga large surface area juga akan mempercepat heat transfer.

Aku tak direct heating susu tu sebab taknak rosakkan nutrient dia. Haisyy korang ni. jangan la mintak aku ajar chemistry dengan bio....=P


bahan asas binaan disusun mengikut titik graviti dan kecerunan tanah dan tak lupa juga altitude
Sementara tunggu chocolate tu cair dan mix bersama susu, aku cuba mempamerkan bakat terpendam dalam bidang seni bina dan architecture. Ye la. kot kot la aku ni ade hidden talent. Sekali jadi menara Pisa pulak karang. Tapi nyata aku memang tidak ditakdirkan untuk menceburi bidang itu dengan hasil susunan yang umpama rumah yang usang retak menanti rebah. (yang ni test talent aku dalam sastera..agak fail)

Adunan dikacau kacau agar lebih bersatu padu

Aku tambahkan juga setengah sudu margarine seperti yang dicadangkan oleh ibu. Effect nya nanti ibu kata chocolate tu akan lebih cantik dan bersinar sinar. Ye ke ? yang penting edible. itu aje yang aku mahukan.

Voila..!!seperti dalam mimpi..
Ku tuangkan adunan itu ke atas binaan yang sudah disediakan. Umpama seorang buruh binaan menuang simen ke dalam adunan untuk membuat konkrit. Cukup cukup aje adunan chocolate tu dengan bekas. Tak lebih langsung. =D

Sekarang proses penyejukbekuan sedang berlangsung. Aku harapkan resipi ini menjadi. Kalau menjadi. Kot kot la impian aku selama ni untuk mempunya talent dalam kulinari tercapai. 

lulz

==============================================

Aku dapat inspirasi ni selepas menonton video-video di channel Epic Meal Time di Youtube. Memang sangat awesome diorang ni. Haha. Tapi kebanyakan masakan diorang non-halal sebab diorang suka bacon. Takkan la aku nak tarok bacon kat atas chocolate aku tu...muahaha

klik sini untuk ke channel mereka

p/s: kalau on diet jangan pergi ke channel mereka. channel tersbut bakal menjadi living hell untuk anda

9 komen:

Sura Mohd says:
at: June 17, 2013 at 4:10 PM said...

wahh..dah la akak pencinta coklat..terliur wehh..

Tasneem says:
at: June 17, 2013 at 7:09 PM said...

nyummy nyummy ^^ nak raseee! hehe, singgah belog tasneem ye abang kamil. kasehchenta-tasneem.blogspot.com

~ yoona ~ says:
at: June 17, 2013 at 8:17 PM said...

waaahh . sedapnya .

BUNDA a.k.a KN says:
at: June 17, 2013 at 8:58 PM said...

bunda dan anak2 juga peminat coklat...tapi nape tak letak gambar yg dah siap beku sepenuhnya?..

latifah zainal says:
at: June 18, 2013 at 9:15 PM said...

nampak mcm sedap,comfrm la sdpkan dah namanya coklatkan..haalaa nape x ltk pic coklat yg dah disejukbeku.nak tgk hasilnya...

Mizz Aiza says:
at: June 18, 2013 at 10:12 PM said...

pandainya buat.. nampak menyelerakan je.. nak sikit.. malam2 rasa lapar pula..

Norcahaya Ali says:
at: June 20, 2013 at 7:15 PM said...

giler meleleh air liur nengok . hahahahaha. sodap aihhh

Gee GTG says:
at: June 21, 2013 at 11:25 AM said...

saya tengok pon dah menggigil.. mesti manis gilerkan..
dah makan gosok gigi tau!!^^

Vdah Awatif says:
at: October 25, 2013 at 4:14 PM said...

sdopnye .

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Viewed

Theme images by andynwt. Powered by Blogger.
 

© INI BLOG ABANG KAMIL, All Rights Reserved
Design by Dzignine and Conceptual photography