Profile

My photo
| Juventino | Journalist | Student | Teacher-to-be | Grammar Nazi | A Man With Huge Passion for Football and Gundam | I Wanna Be The Great One Not A Good One |
Sunday, January 29, 2012

Borang UPU itu masa depan ~~!!

Assalamualaikum~~

A tough week passed. Aku akhirnya dah isi gak BORANG UPU tu...=) Hip hip Horrey~~!!
Erm, sebenarnya takde la susah sangat nak isi UPU ni. Cuma kita kena pastikan matlamat dan hala tuju serta apa impian kerjaya kita. Tu aje. Tapi sebab aku ni seorang yg terlalu byk cita-cita(XD perasan~~) , agak pening kepala gak la, apa yg nak dipilih.

Ni list cita-cita aku:
Zoologist(Msia kurang prospect, so aku decline, sedih woooo)
Veterinar[ade awek gelak kat aku bila aku ckap aku nak jadi vet... (T^T) ]
Software Engineer (decline gak, sebab rase competition tggi benor!!)
Pharmacist(tgok bro aku yg final year kat UM, rase nak follow dia je, senang, bila aku graduate nak carik keje dah ade link XD)

Hrmm itu lah antara cita2 aku.Yg mane yang akan aku jadi?? Ntah la...Aku harap akan dpat yg terbaik untuk diri aku n keluarga aku..=)

So berbalik kepada cerita asal, aku kalau boleh nak isi UPU ni lepas keluar result bulan 3 nanti..Tapi bila pikir-pikirkan balik, rasanya baik aku isi awal. Senang citer, takyah nak pikir ape2 dah lepas tu. Lagipon kalau isi lambat nanti, takut server sebok pulak...~_~
So pada suatu pagi yg hening, burung-burung berkicauan, aku trus bukak laman web UPU. Berbekalkan azam didada dan bntuan bro aku yg balek cuti raye cina, aku pon isi borng UPU tu..=)


Aku decide pilih asasi sains hayat as 2 first main choice, pastu asasi sains pertanian, 2 asasi sains fizikal and then beberpa lagi minor yg lain. Yg penting, aku tak mau pilih DIPLOMA. Sori, bukan niat offending, tapi kalo boleh aku nak elakkan DILOMA sebab course dia take time sket..Kalo boleh aku nak jimat sket mase..Tapi base on view aku, senior2 aku yg amek DIPLOMA dulu pon skang ni POWER2 RANGERS gak~~!! =)

So depends ikut pandangan masing2 la gak. Satu lagi, aku pilih 2 asasi sains hayat as first choice sebab, bro aku yg final year kat UM tu cakap, asasi sains hayat ni lepas kita tamat asasi, course2 yg kita boleh pilih meluas. Tak semestinye just ke arah "biology related" course je. Bro aku ckap, boleh lari ke course lain gak. Sebab sains hayat ni meluas~~

Ok tu ajelah penulisan aku kali ni =)..So korang yg lepasan SPM 2011 cam aku gak plak camne?? Ape pilihan korang?? Dan yang sudah berada di Universiti pulak meh le kongsi sket ilmu..Nak tau gak...hehe..=)

ok chow~~~

4 komen:

Aida Omar says:
at: January 29, 2012 at 8:27 PM said...

Semoga berjaya :) Zoologist macam best kan, suka bab2 sains nie. Tapi skrg ok gak kerja sains pertanian.

Marhamah Junaisha says:
at: January 31, 2012 at 1:36 AM said...
This comment has been removed by the author.
Marhamah Junaisha says:
at: January 31, 2012 at 1:53 AM said...

sy pon apply asasi gak... asasi tesl,asasi law,asasi engine kering (engineering)-.- and sgala jenis asasi laa..kecuali makanan asasi.. :)dulu amek bio erkk..?

Putri says:
at: January 31, 2012 at 2:13 AM said...

Good Luck..peluang adik masih luas..pastikan apa cita-cita n minat adik..dan pilih lah course yang ada peluang pekerjaan yg cerah

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Viewed

Theme images by andynwt. Powered by Blogger.
 

© INI BLOG ABANG KAMIL, All Rights Reserved
Design by Dzignine and Conceptual photography